Interjú Bay Áronnal, a DCC 2021 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol analitikával és PPC-vel?

Már a főiskolát (Általános Vállalkozási Főiskola) is részben azért választottam ki, mert az volt az ígéret, hogy indítanak e-kereskedelmi szakirányt. Ez végül nem jött össze, mert a szükséges 15 fő helyett “csak” tizenhárman választottuk ezt, így ezért végül kereskedelmi szakirányon végeztem, de szerencsére a szakirány felelős tanár ugyanaz volt, aki az e-kereskedelmet csinálta volna így gyakorlatilag behozott rengeteg olyan témát ami túlmutatott a klasszikus kereskedelmi tudásanyagon. A szakdogámat 2008-ban egy fiktív webáruház online marketingjéről írtam, itt találkoztam először a Google AdWords-el és instant beleszerettem a PPC-be.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az ezzel kapcsolatban?

Amikor 2010-ben felvettek az akkori éra top keresőmarketing specialista ügynökségéhez juniorként és néhány hónappal később már egy online biztosító többtízmilliós kampányának kezelésében segédkeztem, ahol egy 3 perces pisiszünet alatt elköltöttünk 100 000 Ft-ot. 

Pontosan milyen területekkel foglalkozol a munkád során?

Kezdetekben A PPC mellett a SEO is folyamatosan jelen volt az életemben, de aztán rájöttem, hogy nem tudok mit kezdeni azzal az érzéssel, hogy dolgozok egy anyagon napokat, amit aztán elolvasnak, kifizetnek és soha semmi nem valósul meg belőle. Az analitika kattanás később jött, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy folyamatosan kúszott be a PPC mellé. A többi területtel napi szinten nem foglalkozom, de az ügyfelek rendszeresen kikérik a véleményemet arról, hogy milyen online marketing megoldásokat alkalmazzanak. Szerencsére ha jól vannak beállítva az analitika az elég jó támpontot ad ezeknek a megválaszolására.

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

Az, hogy az ügyfél támogatása és együttműködése nélkül kútfőből tudunk profi PPC kampányokat építeni.

Ez egy visszatérő félreértés, főleg a közös munka elején, ahol mi nem csak taktikai, hanem stratégiai szinten is fontos, hogy megértsük az adott vállalkozás működését. A másik visszatérő félreértés, hogyha az ügyfél nincs tisztában a saját vállalkozásának a céljaival, akkor majd én meg tudom mondani neki. Ez nyilvánvalóan nem lehetséges.

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

A kezdetektől fogva nagyon szeretek hirdetési fiókot auditálni. Egyrészt nagyon izgalmas feltérképezni, hogy más hogyan gondolkodott a kampányok felépítésekor, másrészt kihívás megtalálni azokat az aprónak tűnő, de akár jelentős javulást eredményező tényezőket, amikkel komoly eredményeket tudunk elérni, akár néhány hét alatt.

Több száz ilyen fiók auditot készítettem már, így látok bizonyos ismétlődő mintázatokat és azt is, hogy milyen tévhitek ragadtak be az évek során. Pl. ha valaki fizet a hirdetésekért, akkor a Google ingyenes találatai között is előrébb kerül. Azt fogom az előadásban bemutatni, hogy mik azok a szempontok 2021-ben, amik alapján szignifikáns javulás érhető el, ha az ember ezeket rendbe teszik a saját kampányaiban.

Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferencia élményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?

A Friends of Search 2019-ben Amszterdamban. A DIMSZ-nek hála kaptunk rá jegyet és az akkori munkáltatóm is támogatta az utazást. Bár nem volt túl szép idő, cserébe egy olyan profi rendezvényt láthattam testközelből pont az első Digital Cube szervezése közben, ami még magasabbra tette bennem a lécet. Profi előadók és izgalmas előadások voltak, bullshit nélkül és az előadók olyan gyakorlati best practice-eket is megosztottak, amit a hazai konferenciákon néhány üdítő kivételen kívül szinte sehol sem tapasztaltam.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Szerencsés vagyok, mert nekem sosem volt olyan hétfő reggelem amióta keresőmarketinggel foglalkozom, hogy utálom a munkám és hagynám a francba az egészet.

Érdekel a rendezvényszervezés, de ezt a PPC Pro meetupokban és a Cube-ban kiélem, full-time munkaként nem biztos, hogy annyira szeretném.

Egy párhuzamos univerzumban el tudom képzelni magamat oknyomozó újságíróként vagy pszichológusként, szeretek elmélyedni az adatokban és az emberek lelkivilágában.

Miért az online? Mi vonzott benne?

A közgazdász diplomám mellett van egy gazdasági informatikus OKJ-s papírom is. Az IT terület mindig érdekelt, de a programozáshoz sosem volt elég jó matekos viszont ahhoz igen, hogy meglássam az összefüggéseket az adatokban és ezt lefordítsam üzletileg is értelmezhető feladatokra. A másik része a kreativitás illetve hogy mindig változik, mindig lehet valami újat tanulni.

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

Tavaly a covid 2. hullámának berobbanásakor a nulláról kellett felépítenünk egy koronavírus teszteléssel foglalkozó magán egészségügyi szolgáltató Google Ads kampányait egy nagyon szigorúan szabályozott (A Google a koronavírus szóra való hirdetést csak külön speciális engedéllyel adta meg) rendkívül gyorsan változó környezetben, ahol akár napon belül lőttek ki kulcsszavak (ki tudta 2020 nyara előtt, hogy mi az a PCR teszt?) jelentek meg új konkurensek és indítottunk el új szolgáltatási területeket vagy módosítottuk az árakat. Versenyt futottunk az idővel, de közben felépítettünk egy olyan fenntartható hirdetési ökoszisztémát, amit ma már sokkal hatékonyabban tudunk skálázni.

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekelnek az online hirdetések vagy maga a konferencia?

Csak akkor vágj bele, ha szeretsz új dolgokat tanulni és a kísérletezés nem az idegeidet teszi próbára, hanem örömet okoz, ha azt látod, hogy jobban és eredményesebben működik egy vállalkozás a munkádnak köszönhetően.


Érdekel az esemény? A konferenciára (2021. október 28-29.) még kaphatóak jegyek korlátozott számban: https://digitalcubeconf.com/