Interjú Szabó Csabával, a DCC 2023 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol SEO-val?

Szabó Csaba

Igazság szerint teljesen véletlenül. 2017-ben marketing gyakornokként kezdtem el dolgozni egy start-upnál, ahol egy ponton azt mondta az akkori főnököm: ,,Itt van egy “polc”, amin az összes online marketing terület megtalálható. Vegyetek le róla egyet, tanuljatok bele, és használjátok fel a cég online teljesítményének növeléséhez!”

Ekkor jött velem szembe a SEO. Elkezdtem utánanézni ennek a területnek, cikkeket olvasni róla, hogy hogyan kell jól csinálni, és már itt éreztem egyfajta szakmai kémiát ezzel a területtel. Ezután “megSEOztam” az akkori weboldalunkat, és bár mai szemmel igen amatőr munkát végeztem, nagyon élveztem a munkát. Emlékeim szerint volt is valamennyi eredménye.

Röviddel utána, 2019-ben befejeztem az egyetem mesterszakát, és kettő terület közül kellett választanom egy karrierutat: vagy SEO vagy brand management. Ekkor vettek fel a Klikkmániához junior SEO-sként, és így kerültem bele komolyabban a keresőoptimalizálásba.

2023-tól pedig elindítottam a saját egyéni vállalkozói brandemet, a SEO Tailort.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az ezzel kapcsolatban?

A legmeghatározóbb élményem az volt, amikor 2021-ben előadhattam a tavaszi BrightonSEO-n – sajnos az akkoriban még mindig tomboló pandémia miatt csak online. Számomra ez rendkívül nagy megtiszteltetés volt, már csak azért is, mert akkoriban még mindig kvázi zöldfülű SEO-s voltam.

Szerencsére részt vehettem egy olyan projektben, amiből aztán el tudtam készíteni egy érdekes esettanulmányt a konferenciára. 🙂

Pontosan milyen területekkel foglalkozol a munkád során?

SEO-n belül szinte minden elképzelhető területtel (on-page SEO, technikai SEO, linképítés), bár az off-page SEO-val egyelőre csupán kis mértékben. Valamint tartalomkészítéssel, tartalmi SEO-val is.

Emellett kevésbé “tradicionális” SEO területekkel is foglalkozom, mint pl YouTube SEO.

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

Az, hogy a SEO szakértő hozza meg az ügyfél helyett a döntést.

Egy online marketing szakértő (függetlenül attól, hogy pontosan mely területtel foglalkozik) jellegéből fakadóan egy tanácsadó, aki döntéstámogató szerepet tölt be. Nagyon sok ügyfél (bár inkább a kisebbek) szereti elvárni, hogy a tanácsadó hozza meg helyette a döntést, de ez téves.

Nyilván vannak olyan feladatok a megvalósítás során, amiket meg tud és illik is megcsinálnia egy tanácsadónak, de a nagyobb horderejű változtatásoknál az ügyfélnek kell döntést hozni. Márpedig egyszer eljön ez a pont, az elemzéseknek & a javaslatoknak a hasznossága a csökkenő hozadék elvét követi. Azaz: hiába elemezzük tovább a helyzetet és hozunk még több javaslatot, az már többe kerül, mint amennyi hasznot hoz.

Ennek tipikus megnyilvánulási formája az ún. ‘analysis paralysis’ – erről is lesz szó az előadásomban.

Mi volt a legnagyobb kudarc a munkád során?

Egy költöztetéssel foglalkozó cég weboldalát kellett feljavítanunk SEO szempontból és növelni az organikus forgalmát. Literálisan MINDENT is kipróbáltunk: felgyorsítottuk a betöltési sebességét, több és hasznosabb tartalmat helyeztünk az oldalra, SEO-barát metákat készítettünk, rengeteg sok backlinket építettünk, az egyedi fejlesztésű weboldal helyett átálltunk WordPress-re (elég sok technikai probléma volt az egyedi fejlesztésű oldallal), és még sorolhatnám.

De egyszerűen semmit sem javult a weboldal teljesítménye. Kb 2 évnyi SEO-zás után egyszerűen muszáj volt beismerni, hogy itt kérem szépen bárhogy is próbálkozunk a legjobb tudásunk szerint, egyszerűen nem javulnak a számok.

A mai napig nem tudom, hogy mit ronthattam el.

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

Azokról a SEO taktikákról, amikkel hatékonyan lehet növelni egy weboldal organikus teljesítményét, függően annak iparágától.

Gyakran találkozom olyan sztorikkal, ahol egy SEO (khm) szakértő one-size-fits all módon próbált meg javítani egy weboldal SEO-ján. Azaz ugyanazokat a hüvelykujj-szabályokat alkalmazza a weboldalon, mechanikusan, gondolkodás nélkül. Függetlenül annak iparágától, az ügyfél konkrét céljaitól, és a weboldal jellegétől.

Azonban ez definíció szerint (sem) működhet. Persze vannak közös pontok a SEO-ban, amiket minden weboldalon optimalizálni kell, de óriási különbség van iparág és iparág között, aminek SEO vonzatai is vannak. Tartalmi és technikai egyaránt.

Teljesen más a célcsoport, teljesen más problémákra keresnek megoldást, mások a keresési szokások, más a keresési szándék, más tartalmi igényeik vannak, és még sorolhatnám. Ezekre nem lehet ugyanazokat a megoldásokat alkalmazni.

Az előadásomban 4 iparágon keresztül mutatom be, hogy mik azok a SEO elemek, amiket nyugodt szívvel engedhetünk el a projekt során (vagy legalábbis sorolhatjuk hátra a prio listában); és mik azok, amiknek az optimalizálásával eredményesen javíthatunk a weboldal organikus teljesítményén.

Szabó Csaba, DCC

Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferencia élményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?

Szinte bármelyik BrightonSEO konferenciát említhetném az elmúlt 3 évből. De ha mindenképp választani kell egyet, akkor azt mondanám, hogy a 2023-as tavaszi konfi volt a legjobb mind közül.

A szakmaisága & a szellemisége az, amitől ezek oly kiválók. Bármelyik BrightonSEO konferenciáról is beszéljünk, mindig tátott szájjal jövök el egyik-másik előadásról, és olyan értékes szakmai tudásanyaggal távozom, amit nem lehet blogcikkekből eltanulni. Itt valóban pioníroktól tanulhatunk.

A másik pedig a már említett szellemiség: Nyugat-Európában jellemző, hogy a SEO iparban dolgozók nagyon kooperatívak és szívesen osztanak meg egymással pro tippeket. Márpedig a BrightonSEO pont ebből indult ki: egy brightoni kocsma felső emeletéről, ahol azért gyűltek össze páran, hogy a tapasztalataik megosztásával sokkal jobb marketingessé váljanak.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Nagyon szeretem az online marketinget, és a tény, hogy ezt szabadúszóként tudom űzni jelenleg, ez számomra az álommunka. Úgyhogy nem váltanék.:)

De tételezzük fel, hogy mindenképp karriert kellene váltanom. Ebben az esetben a fejlesztés felé mennék el, ezen belül is a cyber security irányába, pl etikus hackerként.

Miért az online? Mi vonzott benne?

Az azonnali visszacsatolás. Kismillió elemzőeszköz áll rendelkezésre, ami azonnal, vagy legalábbis minimum nagyon gyorsan megmutatja, hogy hatékonyak voltak-e a javaslataink vagy sem. Itt nem lehet bullshitelni: az adatok világosan megmutatják, hogy jó az irány, vagy sem.

A másik az az, hogy véleményem szerint az ördög a részletekben rejlik. Imádom, amikor egy elsőre szőrszálhasogatásnak tűnő javaslat nagymértékben javítani tud egy weboldal online teljesítményén. 

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

Francia nyelvterületen kellett növelni egy fogászat organikus teljesítményét. A verseny elég nagy, egy YMYL oldalról beszélünk (ahol a Google sokkal szigorúbban méri fel a weboldal minőségét), én pedig nem beszélek franciául.

A csapat viszont fantasztikus volt, és ilyen-olyan SEO taktikákat alkalmazva (nem spoilerezek) kb egy év alatt igen erős növekvő tendenciára lépett az organikus teljesítmény. YoY összehasoníltásban nagyjából 2.3x nagyobb lett az organikus forgalma.

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekel a SEO vagy maga a konferencia?

Ha szeretnél hatékonyan, és gyorsan fejlődni ezen a területen, akkor szegődj el juniorként egy olyan céghez/ügynökséghez, ahol egy elismert szaktekintély mellett dolgozhatsz, és aki mentorál téged. Rengeteget lehet így tanulni, és sokkal gyorsabban illetve hatékonyabban tudsz feljebb jutni a ranglétrán. Arról nem is beszélve, hogy így könnyebb eljutni előadóként konferenciákra, ezáltal építve a kapcsolati tőkédet.

Apropó konferenciák: akár résztvevőként, akár előadóként, de vegyél részt annyi konferencián, amennyin csak lehet! Az igazán cutting-edge tudást ezeken az eseményeken tudod megszerezni. A már említett kapcsolati tőkéről nem is beszélve. Ez egy igen kooperatív és segítő közeg, használd ki ezt az előnyös tulajdonságát!

Amikor én kezdtem el SEO-zni, akkor még viszonylag könnyű volt autodidakta módon beletanulni, majd juniorként elhelyezkedni egy ügynökségnél, vagy in-house SEO-sként egy vállalatnál.

Ma már ez sokkal nehezebb, a verseny sokkal élesebb, rengeteg nagyon jó SEO-s van a piacon. És sajnos nagyon sok kókler is. Sokkal nehezebb kitűnni ebből a tömegből, de egy jó mentor és egy jó cég szárnyai alatt egyszerűbb.


A Digital Cube Magyarország legnagyobb dedikált Analitika, PPC és SEO konferenciája.

A konferencián Csaba előadása az alábbi idősávban lesz és erről fog szólni:

11:30-12:10 // Szabó Csaba: Mindig ugyanaz a praktika, vagy kell a SEO taktika?

Sokan ‘one size fits all’ módon próbálnak meg SEO-zni egy weboldalt, függetlenül attól, hogy az milyen iparágban működik, és milyen jellegű weboldalról beszélünk. Tévedés. A weboldal, és főleg az iparág sajátosságai ugyanis teljesen más taktikákat követelnek meg, hiszen a célcsoportnak is különböző igényei & céljai vannak. Ezáltal egyes SEO elemek sokkal nagyobb fontosságot kapnak, mint mások. Az eredményes SEO munkához így tudnunk kell, hogy az adott projektben mikre helyezzük a fókuszt. Az előadásban 4 iparági példán keresztül mutatom be, hogy hogyan végezhetünk hatékony keresőoptimalizálási munkát az adott piac sajátosságait figyelembe véve. A SEO eszközeivel és azokon túl.

Jegyek és további infok: https://digitalcubeconf.com/