Interjú Várkondi Lászlóval, a DCC 2023 előadójával

Várkondi László

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol Analitikával?

2005-ben webfejlesztőként dolgoztam egy cégnél (alkalmazottként). Ekkor merült fel az igény, hogy megtanuljam a web analitikát, illetve az online marketing többi területét is, amit nagyon jól tudtam ötvözni a meglévő programozói tudásommal.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed ezzel kapcsolatban?

Kb 15 évvel ezelőtt még csak a konverziók (pl megvásárolt termékek) darabszámát lehetett mérni a Google AdWords-ben, de én úgy módosítottam a mérőkódot, hogy ne darabszámot küldjön be hanem konverziós értéket, így ki tudtam mutatni a hirdetések megtérülését. Ezt elmeséltem mentoromnak (Fehér Márton OMA), aki továbbította a Google kapcsolattartójának és pár hónap múlva belekerült a rendszerbe a konverziós érték mérésének a lehetősége is. 🙂

Pontosan milyen területekkel foglalkozol a munkád során?

Elsődleges feladatom a cégvezetés, de nap mint nap foglalkozom a kedvenc szakterületeimmel. Ezek közül a legfontosabb a különféle mérőkódok beépítése a GTM használatával. Gyakran kérnek fel hibakeresésre, elemzésre is mind technikai, mind analitikai szempontból. Ezen felül oktatóanyagokat és dokumentációkat készítek a csapatomnak, aminek egy részét az oktatós weboldalamon is publikálom.

Szeretsz oktatni, ki a kedvenc tanítványod?

Nagyon szeretek oktatni, elsősorban a kollégáimat képezem. Valamint őket látom el újdonságokkal és a bonyolult problémák megoldásaival. Publikus képzéseket is tartottam elsősorban GTM témakörben személyesen és online is.

Kedvenc tanítványom mégis a feleségem aki teljesen más területről jött. Lakberendező volt és nulláról tanítottam meg mindenre. Már 10. éve dolgozunk együtt és sok mindenben már engem is túlszárnyalt mert nagyon kreatív és szorgalmas.

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?
Sok ügyfél azt gondolja, hogy a sikeres online marketinghez elég ha megbíz a hirdetések kezelésével egy profi szakembert vagy ügynökséget. De nehéz elmagyarázni, hogy ez sajnos nem igaz. Piacképes kell legyen a termék/szolgáltatás, jó kell legyen a weblap UI és content szempontból is. Tanácsokkal sokat tudunk segíteni, de senki sem tud csodát tenni.

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

A konferencián az egyik komplett oktatóanyagomat fogom közkinccsé tenni, aminek a segítségével mentést lehet készíteni a hamarosan végleg megszűnő Universal Analyticshez.

Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert nemcsak a mérés állt le, de az eddigi statisztikai adatokhoz sem lehet soha többé hozzáférni a 2024-es évtől kezdődően.

Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferencia élményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?
Talán 2014 októberében a webshop konferencia, mert ott adtam elő először Geiger Tamással és más ismert szakértőkkel.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Meglehetősen sok szakterületen dolgoztam korábban. Minden voltam a külkereskedőtől a mobil telefon műszerészig, mert mindig kerestem az új kihívásokat. Úgy érzem, hogy itt megtaláltam a helyemet.

Miért az online? Mi vonzott benne?

Szeretem az olyan munkát, amihez állandóan gondolkodni kell, folyamatosan új ismereteket kell szerezni és az online marketing pont ilyen.

Milyen típusú kihívások vonzanak igazán?

A „látszólag minden jól van beállítva de mégsem/hibásan működik a mérés” típusú problémák megoldása az igazi kihívás, mert többnyire valamilyen rejtett hiba okozza a rendellenes működést, ami csak bizonyos körülmények között jelentkezik.

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekelnek analitika vagy maga a konferencia?
Az online marketing igazán szép szakma, mindig lesz jövője. Azt is fontos tudni, hogy egyáltalán nem egyszerű és több év tanulás és gyakorlás kell, hogy az ember eljusson egy erős közepes tudásszintre. Így azoknak való, akik szeretnek tanulni és nagyon jó a logikai készségük. Erre is érvényes, hogy „jó pap holtig tanul”, mert folyamatosan jönnek az újdonságok amivel képben kell lenni ha a maximumot szeretnéd nyújtani.


A Digital Cube Magyarország legnagyobb dedikált Analitika, PPC és SEO konferenciája.

A konferencián László előadása az alábbi idősávban lesz és erről fog szólni:

10:50-11:30 // Várkondi László: Universal Analytics adatmentés ingyenes eszközökkel

Az Universal Analytics adatgyűjtése július 1-én leáll és már csak pár hónap lesz hátra, hogy kimenthessük az értékes adatokat, statisztikákat. Olyan módszereket szeretnék bemutatni amivel ez könnyen kivitelezhető, valamint ingyenesen tárolható és megtekinthető.

Jegyek és további infok: https://digitalcubeconf.com/