Páros interjú Seregi-Balogh Inezzel és Papp Lászlóval

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol PPC-vel?

Seregi-Balogh Inez

Inez: Teljesen véletlenül csöppentem bele, az első diplomám ugyanis filozófia tanári képesítés volt, és bölcsészként jelentkeztem anno az Árukeresőhöz, ahol azonnal beszippantott az online marketing. Utána egy rövid ideig teljesen más területen helyezkedtem el, de fél év után már azért rágtam a barátaim fülét, hogy adjanak egy hirdetési fiókot, amiben dolgozhatok, mert annyira hiányzott. Egyértelmű volt, hogy ez az én utam.

Laci: Gyermekkoromtól kezdve érdekelt a marketing, így külföldi tanulmányaim során is tudatosan az online marketing világába készültem. Mindig ámulatba ejtett, hogy egy tudatosan felépített koncepció és kampány milyen nagy hatással van a világunkra, és szerettem volna ennek aktív részese lenni. 

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az ezzel kapcsolatban?

Inez: Leginkább a változás az, amit kiemelnék – ez nem egy helyhez köthető konkrét élmény, hanem egy folyamatos tapasztalás. Ez tart mozgásban engem is, emiatt nem unom meg ezt a munkát, ez az, ami lehetővé teszi, hogy tizensok év után is érdekesnek találjam.  

Papp László

Laci: Rövid időn belül rájöttem, hogy bármennyire is sablonnak hangzik, mindig van mit tanulni vagy fejleszteni ebben a világban… a változás állandó. Egyértelműen az egyik legnagyobb motivátorom a folyamatos fejlődés, mind emberi és szakmai oldalról. 

Pontosan milyen területekkel foglalkozol a munkád során?

Inez: Jelenleg a Meta hirdetőket támogatom, kifejezetten a platformhoz kapcsolódó stratégiai tanácsadással, segítségnyújtással, és korábban dolgoztam az online marketing más területein is, pl. bloggerként de alapvetően PPC területen mozgok otthonosan. 

Laci: Magyarország hivatalos értékesítési partnereként (Authorized Sales Partner) az Aleph-nél azon dolgozom, hogy a helyi hirdetők hatékonyan tudják kiaknázni a Meta platformok adta lehetőségeket. Szakmai tanácsadással (legyen szó setupról, fiókegyszerűsítésről vagy kreatív tanácsadásról), és edukációval segítek a partnereknek hatékonyan hirdetni.

Miről fogtok előadni a Digital Cube konferencián?

Inez: Azt mutatjuk be, hogy mik azok a Meta hirdetői eszközök, amelyek jelenleg is mesterséges intelligencia segítségével működnek, és hogyan érdemes ezeket a hatékonyság növelése érdekében felhasználni. A termékismertetők mellé esettanulmányokat is hozunk, hogy számokkal is alátámasszuk azt az eredményességet, amit mi látunk.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Inez: Nagyon nehéz kérdés, annyi minden érdekel, de valószínűleg nem csinálnék mást, mert egyik szakmát se érzem annyira változatosnak mint amit most csinálok. Ezerféle kézműves és egyéb hobbim is pont azért van, mert szükségem van a változatosságra. Bár nyilván vannak nehéz napok, de sokszor érzem szerencsésnek magam, mert megtaláltam azt a munkát, amit nem tehernek érzek. 

Laci: Tényleg nehéz kérdés, mert a kezdetektől online marketinggel szerettem volna foglalkozni. De mégis mivel foglalkoznék, ha nem marketinggel… balatoniként elég sablon, de talán egy kis kávézót üzemeltetnék. Valószínű így sem tudnám elengedni ezt a szakmát.

Miért az online? Mi vonzott benne?

Inez: A marketinggel először anyukám révén talákoztam, aki anno még doktorált is a Közgázon, de ami akkor eljutott hozzám belőle, az nem vonzott. Az online ezek után valahogy teljesen természetesen jött a szövegírással, aztán ahhoz kapcsolódott később a keresőhirdetés, ahol egyaránt tudtam használni a szövegírói bölcsész vénámat és a kicsit kockább analyst vonalat is. A szakma persze átalakult közben, de szerencsére én is jobban érdeklődöm már a stratégia iránt, mint a kulcsszavak bogarászása iránt. 

Laci: A folyamatos fejlődési lehetőség és a mérhető eredmények. Ahogy a technológia, a hirdetési lehetőségek és az algoritmusok fejlődnek, tényleg napi szinten szükséges fejlődnünk, hisz pillanatok alatt elmehet mellettünk a piac. Emellett az online marketing egyik kiemelkedő része, hogy az eredményeket valódi – akár real-time – adatokkal tudjuk alátámasztani, így a kreatívok, különböző kampánysetupok tesztelése sosem állhat meg.

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

Inez: Egyértelműen a mostani kihívás. Egy korábban nem létező szolgáltatást vezetünk be egy alapvetően bizalmatlan és nehézkes piacon, miközben a saját működésünket is folyamatosan igazítjuk hozzá az igényekhez, eseményekhez. Napi szinten kapjuk meg azokat a kérdéseket, hogy “Hol a trükk?” vagy “Hogyan térül ez meg nektek?” és borzasztó nehezen fogadják el a partnerek, hogy mi tényleg segíteni szeretnénk és tudunk nekik. Most már jönnek azért folyamatosan a sikerek is, és érezzük, hogy épül a bizalom, de nehéz pillanataink is voltak. 

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekel a PPC vagy maga a konferencia?

Inez: Hogy találják meg benne azt, ami belülről mozgásban tartja őket, és amitől képesek fejlődni, mert nagyon gyorsan változó iparág folyamatosan új kihívásokkal. Ha nincs belső motiváció, nagyon könnyen belefásul, lemarad az ember. Erre jók a konferenciák, a meetupok, a szakmai sörözések. Tágítják a látóteret és megmutatják a változások irányát. 

Laci: Csak osztani tudom Inez szavait. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a valódi motivációnkat és céljainkat. Miért akarunk ebben a szakmában dolgozni? Mit akarunk elérni vele? Miután megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, mindig tűzzünk ki könnyebben elérhető célokat, amik szépen lassan elvezetnek minket a végső célunkhoz. 

Emellett szerintem elengedhetetlen, hogy az egész journey-t nézzük, ne csak bizonyos pillanatokat. Lesznek nehezebb, kevésbé motiváló időszakok, de ezek csak ideiglenes kihívások. Ha túljutunk rajtuk, akkor számtalan pozitív időszak következik. 


A Digital Cube Magyarország legnagyobb dedikált Analitika, PPC és SEO konferenciája.

A konferencián Inez és Laci előadása az alábbi idősávban lesz és erről fog szólni:

9:55-10:35 // Seregi-Balogh Inez és Papp László: AI on Meta platforms

Bemutatjuk, milyen AI eszközöket érhetnek el a hirdetők a Meta platformjain, és hogy ezek hatékony használatával hogyan lehet felépíteni az optimális fiókstruktúrát – kifejezetten az e-commerce ügyfelekre fókuszálva.

Jegyek és további infok: https://digitalcubeconf.com/