Interjú Kondor Alberttel, a DCC 2021 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol PPC-vel / SEO-val / analitikával / online marketinggel?

A marketinges pályafutásom 2005-ben kezdődött. Először offline marketinggel és stratégiai marketinggel foglalkoztam. 2010-ben érdekelni kezdett a Facebook és az online marketing varázslatos világa. 2015-ig a social média platformok világában tevékenykedtem. Ekkor lettem részese a Google által életre hívott helyi idegenvezető (Local Guide) programnak. Szívemhez közel került a Google Térkép (Google Maps) és innentől nem volt megállás. 2017-ben Anders Tamás barátommal belemélyedtünk a Google Térkép mellett a Google Cégem (Google My Business) és a lokális marketing varázslatos világába. Azóta a rabja vagyok. Ismereteimet folyamatosan bővítem és 2018 óta egyre komolyabban foglalkozom keresőoptimalizálással is. 

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az ezzel kapcsolatban?

Magyarországon az elsők között ismertem fel, hogy a Google Cégem fiókkal érdemes foglalkozni és a lokális marketing segítségével egy új világ nyílt meg előttem.

Pontosan milyen területeivel foglalkozol az online-nak?

A fő területem a lokális marketing. Ezen belül foglalkozom Google Térképpel, Google Cégem fiókok menedzselésével és lokális keresőoptimalizálással is. 

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

Két klasszikus problémával szembesülök napi szinten.

Az ügynökségek és ügyfelek részére elmondani, hogy nem a kulcsszavakkal teletűzdelt cégnévtől lesz egy vállalkozás az első a Google Térképen.

A lokális marketing nem egyenlő a Google Térképes hirdetéssel. Ez egy komplex rendszer, aminek a felépítése után válik működőképessé a vállalkozás a lokalizációban.

Mi volt a legnagyobb kudarc a munkád során?

Semmit nem élek meg kudarcként. Mindenből tanulok.

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

Az előadásom számos területet fog érinteni. A helyi idegenvezető programtól kezdve a Google Cégemen át a legújabb Google Térképes fejlesztésekig. Az előadás második felében egy esettanulmányon keresztül bemutatok egy valós Google Cégem problémát, amivel egyre több vállalkozás szembesül. Számos esetben keresnek meg cégek azzal a problémával, hogy vállalkozásuk nem jelenik meg a Google Térképen, annak ellenére, hogy regisztrált fiókjuk van. Sajnos ez a jelenség egyre többször fordul elő. Az előadásban bemutatom az egyik jelentős hibát, ami miatt hiába rendelkezünk makulátlan Google Cégem fiókkal, nincs esélyünk a térképen történő megjelenésre.


Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferenciaélményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?

Magyar Marketing Szövetség által rendezett konferencia volt pár éve, talán 2017-ben, ahol a “konferencia nap mellett” egy másik nap a tematikus teremben több workshopot is tartottak, Workshop Days néven. Ennek keretén belül olyan szakemberektől tanulhattam, akiktől a mai napig folyamatosan tanulok.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Szívesen járnám a világot egy kis busszal és blogolnék az utazásról, helyi látványosságokról, gasztronómiáról.

Miért az online? Mi vonzott benne?

Az online marketingben végzett tevékenységeink mindig számokkal mérhetők. Ennek ismeretében mindig visszajelzést kapok, hogy a felépített stratégiai rendszer működik vagy sem.

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

Nálam nincs két egyforma projekt. Vannak olyan esetek, ahol a probléma megoldása jelent kihívást. Volt egy eset, aminek a megoldása számtalan álmatlan éjszakát okozott. A konferencián ezt fogom bemutatni egy esettanulmány keretén belül.

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekel az online marketing világa, a Google My Business vagy maga a konferencia?

Tanulni mindig öröm. Aki képes a világ változásaihoz igazodni, mindig képes lesz haladni. Az online marketing egy olyan terület, ahol nem lehet leállni. Aki komolyan gondolja ennek a területnek bármelyik részét művelni, annak folyamatosan képeznie kell önmagát. Aki most szeretne megismerkedni az online marketing világával, annak ajánlani szoktam a Google online képzéseit, ahol szakemberek vezetik be az érdeklődőket az alapokba. Ezek után érdemes szakmai konferenciákon (pl: Digital Cube, Marketing Summit), workshopokon tudásunkat tovább fejleszteni. A minősített szakmai blogok (Pl: The Pitch, Webshark, ITE) elengedhetetlen része a fejlődésnek. Az elmúlt évek során, számos konferencián vettem részt előadóként és hallgatóként egyaránt. A tapasztalataim alapján javaslom, hogy kizárólag olyan szakmai konferenciákon vegyünk részt, ahol a tudás átadása az első és nem az önreklám. Egyik ilyen konferencia a Digital Cube.


Érdekel az esemény? A konferenciára (2021. október 28-29.) még kaphatóak jegyek korlátozott számban: https://digitalcubeconf.com/