Interjú Korpa Krisztiánnal, a DCC 2021 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol PPC-vel / SEO-val / analitikával / online marketinggel?

Az egyetem (BME) alatt egy projektfeladat keretein belül a későbbi konzulensem azzal a mondattal csábított el egy bemutatkozó előadásnál, hogy olyan témákkal is foglalkozhatnék, mint hogy “hogyan keres pénzt a Netflix vagy az Ebay”. Tudta mit akar hallani a buzzwordökre éhes fiatal fülem.

Ezt követően küldött egy listát az online marketinges alap könyvekről, valamint pár remek hazai és külföldi blogot, ahonnan okulhatok. Rookie-ként még a SEO vonzott inkább, mert a The Pitch-en nagyon érdekes, inspiráló cikkeket olvastam. A szakmai gyakorlatom alatt viszont inkább PPC-s feladataim voltak, ami szintén egyre jobban érdekelt, így ebbe az irányba orientálódtam ügynökségi oldalon immár több mint 4 évvel ezelőtt.

A PPC-s kampánymenedzsment mellett egyre több analitikai feladatom is lett (már egy másik ügynökségnél), amiket egyre jobban és jobban élveztem, és idővel rá kellett arra eszmélnem, hogy az analitikai és a technikaibb vonzatú területek még jobban érdekelnek, ezért a K&H-hoz már első sorban analitikásként érkeztem.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed ezzel kapcsolatban?

A junior létem legelején egy kisebb ügynökségnél kezdtem, ahol egy számomra túl nagy falat ügyfélnek kellett a Google hirdetéseit egy átmeneti időszakban szinte egyedül menedzselnem. Nem meglepetésre teljesítményben nem úgy alakultak a számok, ahogy azt az ügyfél szerette volna, amit egy meetingen mindenkinek a tudomására adott vehemens eszközökhöz nyúlva. Én nagyrészt harmadik félként figyeltem az eseményeket, az ügynökség vezetője kapta az ütéseket helyettem. Ettől függetlenül tudtam, hogy a szavak többsége nekem szól. Tudtam, hogy a kudarc több ember hibájából fakadt, de mégis akkora nyomot hagyott bennem ez a szituáció, hogy azóta szinte minden nap akartam valami újat tanulni, hogy soha többet ne kelljen átélnem ilyet.

Pontosan milyen területeivel foglalkozol az online-nak?

Több fórumon találkoztam már a “T-szintű marketinges” fogalmával, amivel egyből tudtam azonosulni. Juniorként még a PPC-vel, analitikával kezdődött, de ma már a programozás, CRO, SEO és adatvizualizáció is olyan területek, amikben imádom fejleszteni a készségeimet. Külön élmény, amikor a mindennapi munka során  is használhatom a cikkekben, kurzusokban tanultakat. Én is hiszem, hogy minél több területnek ismerjük az alap működési elveit, az a specializációnkban is meghálálja magát.

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

Nem hibáztatok érte senkit, de nagyon gyakran találkozom azzal, hogy valaki nem tudja, hogy hogyan működnek a böngészők, mikre képesek, mikre nem. Rengeteg online marketinges területnek a lelke (főleg az analitikáé), hogy milyen alapokat ad hozzá a böngésző technológiája. 7 napig vagy 540 napig él a süti? Új látogató vagy visszatérő? Demográfiai adatok? Attribúciós elemzés? Direkt forrásból érkező konverzió? Mind attól függ, hogy azok a böngészők, amiket a felhasználóink használnak, milyen keretet adnak az elemzésnek.

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

Ma már egy megkerülhetetlenül kardinális dolog a weboldalunk sebessége. Case study-k hada zeng arról, hogy egy apróbb gyorsulás is milyen konverziós növekedéssel járhat. Na de mit tehetünk mi nemfejlesztők, hogy reális képet rajzoljunk a teljesítményről és elinduljunk az optimalizálás útján?

Az előadásom során olyan megoldásokat, gondolatébresztő praktikákat fogok bemutatni, amivel a jól ismert, ingyenes Google termékekkel beállíthatjuk a sebesség mérését, vizualizálhatjuk az adatokat, valamint igyekszem optimalizálási tanácsokat is adni, amiket már aznap implementálhat mindenki.

A téma technikai lététől ne ijedjen meg senki, igyekszem fogyaszthatóan előadni és a preziben könnyen lemásolhatóvá tenni a méréseket!

Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferenciaélményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?

Az eddigi legjobb konferenciaélményem a 2020-as Superweek volt. Csak egy napot tudtam menni az egy hetes Galyatetőn rendezett analitika konferenciára, de rengeteg új dolgot tanultam, megismerhettem a nemzetközi szinten is elismert analitikások véleményét, gondolatát az egyes témákról. Már az, ahogy elmélkedik valaki az adott terület kihívásairól, számomra az egyik legérdekesebb része egy konferenciának, mert ott ismerszik meg a szakma színe-java, de a lépésről lépésre bemutatott megoldások is nagyon hasznosak voltak.

Az is élményszámba ment, amikor a konferenciás buszon Krista Seiden mellett ültem, aki a mai napig használt Google-ös Google Analytics oktatóvideókban volt az előadó. Kislányos zavaromban meg is említettem neki, hogy az ő videói voltak az elsők, amiket néztem még pelyhesarcú juniorként, amit ő nagyon kedvesen, hamisítatlan amerikai mosollyal megköszönt. Az igazi fanboy vibe-ok akkor törtek még inkább elő, amikor átvettem a Simo Ahava-s konferenciás pólót.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Elképesztően megszerettem programozni az utóbbi 1-2 évben. Eddig inkább frontendes vonalon mozogtam HTML, CSS és JavaScript ismeretek felszedésével, de az utóbbi időben a szűnni nem akaró data science iránti érdeklődésem miatt ráfeküdtem az SQL és Python megtanulására is.

Annak a gondolata, hogy online marketinges use case-ekre használhatok egyszer data science-es praktikákat, hatalmas motivációval tölt el.

Persze még nagyon messze vagyok ettől a céltól, de ez az én álommunkám jelenleg.

Miért az online? Mi vonzott benne?

A szakma összetettsége, dinamikája, üzleti haszna egy olyan izgalmas jövőképet villantott, ami azóta is lenyűgöz. Az online marketinges játékban nincs olyan, hogy finish.

Mindannyian kocogunk a cél irányába, de a cél kétszer olyan gyorsan kocog ugyanabba az irányba, mint mi. Egyre jobban nő, hogy miket lehet megtanulni, alkalmazni, tesztelni, tapasztalni ahhoz, hogy sikeresek legyünk a területünkön, ami egyszerre ijesztő és csodálatos. Minden alkalommal, amikor a fiatalos naivitásom felülkerekedik és azt hiszem, hogy tudok valamit, rá kell jönnöm, hogy még nagyon hosszú út van előttem, és soha nem ér véget a lista, amit a még megtanulandó tételek populálnak.

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekelnek az online hirdetések, analitika vagy maga a konferencia?

Mindenképpen azt javasolnám, hogy ne hagyjátok ki a Digital Cube-ot, mert egy inspiráló, nyitott közegre számíthattok, ahol a szakmai tudásmegosztás fontos prioritás, de a kávé melletti mindennapi csitcset is szép emlék lesz!

A tanácsom pedig az lenne, hogy olyan területtel foglalkozzatok akár online-on belül, akár kívül, amiről szívesen olvastok cikket, néztek kurzust munkaidőn kívül is. Nem azért, mert muszáj lesz, hanem mert ez lesz a jele annak, hogy megfogott titeket a téma. És ha találtok ilyet, mindent bele!


Érdekel az esemény? A konferenciára (2021. október 28-29.) még kaphatóak jegyek korlátozott számban: https://digitalcubeconf.com/