Interjú Sepsey Barnával, a DCC 2021 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol SEO-val és online marketinggel?

Több mint 10 éve kezdtem el weboldalakkal, weboldal fejlesztéssel foglalkozni, szóval én inkább a kódolós háttérből jövök. Az elején még rendkívül izgalmas volt, de logikusan végiggondolva: készíthettem bármennyire látványos és szakmailag jól összerakott oldalt, ha nem jönnek a látogatók. Prózai, de a SEO volt a legolcsóbb forgalomterelő eszköz anno amikor az első saját projekteken dolgoztam: munkát és rengeteg időt kellett belerakni és nem pedig végtelen pénzt. 

A thepitch.hu oldalt még gimnazistaként indítottam, és eredetileg startup hírportálként funkcionált. Aztán átbrandeltük és lett belőle egy online marketinges & seo blog.

2015 körül a Google pedig elkezdett szemmel látható mennyiségű látogatót terelni a thepitch.hu-ra. Havi rendszerességgel több ezren olvasták. 2015 végére pedig teljesen organikusan azt vettük észre, hogy sorban jönnek a céges megkeresések, hogy nekik is segítsünk SEO megvalósításban. Így elkezdtünk SEO projekteken is dolgozni. De ekkor még csak másoknak.

Szóval az online marketinges pályafutás inkább egy organikus folyamat volt, mintsem egy tudatos döntés. De ha csak egy dátumot kell mondani akkor 2015. november 18-tól. Ez a The Pitch Kft. bejegyzésének napja. Ekkor kezdtünk el ügynökségi keretek között dolgozni.

Pontosan milyen területekkel foglalkozol?

A napi munkám során főleg az üzleti célok megértésével, ez alapján pedig stratégia alkotással, tanácsadással, pénzügyi és jogi feladatokkal foglalkozom. A SEO projektek szakmai és megvalósítási feladatok viszont a csapaton belül máshoz tartoznak.

Pontosan ezért született meg a lazyjack.hu, mint személyes marketing homokozó. Teljesen büntetlenül adhatok tanácsot (magamnak) és ezt követően valahogy meg is kell csinálnom, mert más nem fogja. Cserébe pontosan látom, hogy az egyes SEO / analitika / konverziós / üzletfejlesztési / stb. ötletek működnek, vagy sem. Ami jól működik, azt pedig bátran lehet ajánlani az ügyfeleknek is, valós tapasztalattal alátámasztva. Itt elég csak olyan dolgokra gondolni, hogy simán kipróbálok a saját oldalamon egy új keretrendszert, technikai megoldást, sablonokat, payment integrációkat, automatizációkat, amik ha nálam beválnak, akkor nyugodt szívvel tudom ügyfeleknek is ajánlani.

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

A SEO olyan mint a sakk, hosszútávfutás közben. Stratégiai gondolkodást és kitartást igényel,  szakértői és megrendelő oldalról is. Nem fog működni egy olyan SEO projekt sem, ahol az ügyfél nem akarja megérteni a SEO-t. Rengeteg energiát fordítunk az ügyfelek vagy akár már a bejövő leadek edukálására függetlenül, hogy hanyadjára mondjuk el újra és újra ugyanazokat a példákat és hívjuk fel a figyelmet az elkerülendő hibákra. Az ügyfél nélkül azonban nem megy. Nem elég megbízni egy szakértőt, mert ahogy mi a SEO-ban, az ügyfél az adott piac ismeretében kompetens. Kicsit viccesen, de egyébként teljesen komolyan mondjuk házon belül, hogy

“az ügyfél SEO sikerének a legnagyobb ellensége maga az ügyfél.” 

Ha nem akarja megérteni és nem foglalkozik vele, nem szeretné az üzleti folyamatokba integrálni a keresőoptimalizálást, akkor kívülről senki nem fogja tudni hatékonyan rátukmálni ezt. Cserébe az is igaz, hogy vannak olyan projektek, ahol nagyon értik házon belül hogy ez miért jó és ott álom dolgozni. Van olyan projekt, ahol 2 év alatt a SEO-nak köszönhető árbevétel növekedés 100 milliós nagyságrendű összegnél jár. A befektetett összeg persze ennek a töredéke. De ez az ügyfél megértette, hogy mit miért kell csinálni és mindent eszközt megad hozzá házon belül és kívül is, hogy menjen a dolog.

Mi volt a legnagyobb kudarc a munkád során?

Időről-időre előjönnek olyan projektek, amin nagyon szívesen dolgoznék és őszintén szeretnék segíteni. Ez lehet akár egy számomra izgalmasabb téma, egy hozzám (fogyasztóként) közel álló vállalkozás miatt, vagy épp egy digitálisan alulfejlett piac, relatív alacsony belépési küszöbbel, ahol gyorsan és kimagasló eredményeket lehetne elérni. Bármennyire szépen is hangzik, a legnagyobb kudarcaim mindig az ilyen projektekhez fűződnek, amikor ennek ellenére kiderül:

  • teljesen kuka a webshop, amit webfejlesztő Pistike készített és el sem tudunk kezdeni dolgozni, mert a szükséges alapok sincsenek meg a munkához, vagy
  • az ügyfél teljesen hibás koncepcióval random külföldi oldalakat szeretne másolni, holott a lokális piac egy teljesen más fejlettségi szinten van, vagy
  • az elkészített cikkeket a Google Drive-nak írjuk, tömegével, mert hónapokig nem készülnek el az éles oldallal vagy épp
  • havi 50,000 Ft-os büdzsével szeretnének piacvezetők lenni, mert a másik SEO-s cég ennyiért is elvállalja.

Itt a kudarc lehet az, hogy konkrétan el se lehet kezdeni a munkát, hiába akarnánk dolgozni rajta. Mert szakmailag azt mondjuk, hogy ezt így nem vállaljuk, mert tudjuk hogy sehova nem fogunk jutni és teljesen feleslegesen fog fizetni az ügyfél, nem lesz eredmény. Mi elég jól látjuk mit lehetne kihozni belőle, de a körülmények miatt nem fog semmi kijönni belőle. De olyan is előfordult már, hogy az ügyfél nagyon akarta, erősködött, hogy csináljuk, de igazából csak szenvedés lett az egész és nem haladtunk előre. Nyilván nem ezek a projektek vannak többségben, de 2-3 havonta előjön ez az irodában belső beszélgetéseknél, hogy:

“ha ezt és ezt másként csinálna ez a cég / ügyfél, akkor 1 év alatt az egész hazai piac vezető cége lehetne SEO téren.”

Ilyenkor ezt pedig valahogy mindig kicsit saját kudarcnak is élem meg, hogy elég jól látjuk és tudjuk mit kellene csinálni. És ha miénk lenne a cég, akkor már ma neki is állnánk, hogy rendbe rakjunk mindent. De ehelyett csak állunk ott tétlenül és nézzük, ahogy egyes cégek egy helyben toporognak inkább.

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

“Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja…”

– tartja a mondás, és sokszor jut ez eszembe egy-egy óradíjas tanácsadás során. A COVID elején a legnagyobb pánik közepén döntöttem úgy, hogy itt az idő:

  • keresek egy digitálisan alulfejlett piacot, ahol még a kockás papírt használják az Excel vagy a Sheets helyett
  • olyan témát takar, ami engem leköt, mert tudom, hogy ezen csak éjszakába nyúlóan és hétvégén lesz időm foglalkozni
  • és szépen, türelmesen, nem kapkodva elhozom a piac legfontosabb kulcsszavait

Így miközben a piac nagy része a COVID hatására téli álomba szenderült, elkészült a lazyjack.hu – a “SEO driven” hajós és vitorlás iskolám. Természetesen hajó és oktató nélkül. De már egy kész weboldallal és koncepcióval.

A Digital Cube előadásomon kendőzetlen őszinteséggel és részletességgel szeretném elmesélni, hogyan lett a Lazy Jack egy hobbi projektből 1 év alatt egy profitot termelő digitális vállalkozás. Benne lesz minden helyes döntés és persze hiba is. Ügyfelek esetében sokszor tehetetlenül állok, hogy hiába tanácsolok valamit nem fogják megtenni, vagy hiába javaslok valamit, ami szerintem helyes, mégis rossz irányba mennek. Na, a lazyjack.hu-nál teljesen más a felállás. Minden olyan frusztrációt ki tudok élni, amit máshol esetleg nem tudok orvosolni.

Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferenciaélményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?

Én őszintén utálok konferenciára járni, főleg a gasztro kalandokat kereső konferenciaturisták miatt. Az egyik legjobb konferencia élményem 2013-ban volt Bécsben, a Pioneers Festival, a másik pedig 2019-ben a brightonSEO. Az ok mindkét esetben ugyanaz: minőségi tartalom, amiből lehet tanulni vagy inspirálódni és a networking lehetőség. Olyan embereket ismerhettem meg, akik nem az ingyen brownie miatt érkeztek, hanem ha már az idejüket rászánták az eseményre, akkor maradandó értékkel (tudás, ismerősök, inspiráció) szerettek volna távozni. Nálam egy konferenciának csak a mellékterméke, hogy ott enni és inni adnak. Vagy hogy épp vannak kiállítók meg standok. Ezeknek is megvan a helye és a szerepe. De nálam a megszerzett tudás és a network az elsődleges, amiért egy szakmai eseményre elmegyek.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Nehéz kérdés, mert a mostani munkám nem szívesen cserélném el semmire. De, talán a számtalan bejövő telefonhívást igen, de ezen kívül a SEO nekem egy álom terület. Ha picit megfordítjuk a kérdést, és nem ügyfél projekteken dolgoznék akkor biztosan a hajózás területén építeném tovább a digitális lábnyomom. 🙂

Miért az online? Mi vonzott benne?

Rendkívül szerencsés vagyok, mert már egészen fiatalon találkozhattam a számítógéppel és ugyan a Super Mario-nak Windows 95-ön nem volt olyan bitang grafikája, de a digitális világ már ekkor teljesen magával ragadott. Persze a betárcsázós internet nem is hasított úgy, mint ma. Mindig is amolyan igazi kocka voltam, az első munkahelyem 15 évesen a nyári szünetben is egy számítógép szervíz volt.

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

2017-2018 körül a SEO egy izgalmas területére tévedtem és elvállaltam néhány Google keresés fókuszú hírnévmenedzsment projektet. Sokszor relatív egyszerű egy adott kulcsszóra az elsőnek vagy épp a Top 3 egyikének lenni. Na most egy reputation projekt során a feladat, hogy az adott kulcsszó esetén mind a 10 találatra Te rankelj, vagy nyilván az ügyfél. Talán ez volt eddig a legnagyobb falat. Mert nem 1 oldalt kellett egyszerre SEO-zni, hanem igazából 10-et!

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekel az online marketing és a SEO világa vagy maga a konferencia?

Tudom, hogy most részben hazabeszélek – de elég izgalmas lineup jött össze az idei Digital Cube-ra is, ami az online marketing területén teljesen kezdőknek és a már jártasabbaknak is izgalmas lehet. Szóval az egyetlen tanácsom, hogy gyertek el, és ne az ebéd meg a brownie miatt. 🙂


Érdekel az esemény? A konferenciára (2021. október 28-29.) még kaphatóak jegyek korlátozott számban: https://digitalcubeconf.com/