Interjú Tóth Viktorral, a DCC 2021 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol PPC-vel és online hirdetésekkel?

A tanulmányaim  elvégzése után több évig recepciós voltam egy szállodában, de ezt követően már online marketingesként helyezkedtem el egy cégnél, itt aztán lehetőségem nyílt gyakorlatilag mindent kipróbálni, ekkor ismerkedtem meg a Google Ads-sel és a Facebook Ads-sel. Őszintén szólva, ezután már csak ezt akartam csinálni és ez a rajongás azóta is tart. 7 éve foglalkozom online marketinggel és analitikával. Ezt követően a Bónusz Brigádnál voltam in-house PPC-s. Itt tulajdonképpen 3 vertikális portál volt az oldal egyben, éppen ezért nagyon élveztem, hogy utazás, szolgáltatás és termék vonalon is hirdettünk. A Klikkmániához azért jöttem el, mert ki akartam próbálni az ügynökségi vonalat is, és az első pillanattól nagyon tetszett az itteni feladatok komplexitása és az hogy mindig tanulhat újat az ember. Imádom az újításokat, és a hatékonyságnövelő megoldásokat, és itt ezek kipróbálására nagyszerű lehetőségem van. 

Mi volt a legmeghatározóbb élményed ezzel kapcsolatban?

Rengeteg példát tudnék mondani, de azt hiszem az első az volt, amikor jobb eredményeket hoztam én egyedül mint az előző ügynökség. Akkor még ügyfél oldalon voltam és nagyon jó volt belelátni a folyamatokba, a megrendeléstől a szállításig minden terület munkáját végig követhettem, nagyon sokat tanultam ebből. 

Pontosan milyen területeivel foglalkozol az online-nak?

Google Ads, Facebook Ads és analitika legfőképpen, de nyilván egyéb hirdetési rendszerek szóba jönnek emellett. A CRO-t is nagyon imádom, illetve szakmailag én is mentorálom a srácokat nálunk, illetve a külsős oktatásokat is én szoktam tartani. Ezen felül még a Data Studio riportok kialakításában is szeretek részt venni, szóval elég sokrétű a feladatköröm.

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

Hogy az online hirdetési rendszerekkel lehet fából vaskarika. 🙂

tóth viktor

Sokan úgy gondolják, hogy ha én eldöntöm, hogy hirdetek, akkor máris nagy bevétel növekedésre számíthatok. Sajnos a hirdetésen kívül még rengeteg faktoron múlhat a siker. 

Mi volt a legnagyobb kudarc a munkád során?

Igazából minden “kudarc”-ot tanulásnak igyekszem megélni, mert ha valami nem sikerül, akkor első körben a megoldást keresem és ezt követően levonom a megfelelő tanulságokat. 

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

A Performance Max kampánytípus bevezetéséről fogok beszélni.  A Profession.hu ügyfelünknél történő alkalmazásról osztom majd meg a tapasztalatokat. 

Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferenciaélményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?

Számomra a tavalyi Digital Cube volt a legjobb élmény, és ez most tényleg nem fizetett hirdetés:) Komplex, izgalmas előadásokat láthattunk és a Workshop napon is részt vettem, nagyon inspiráló volt a két nap, egy csomó új ötlet jött aztán, amelyeket meg is valósítottunk. 

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Én őszintén úgy érzem, hogy megtaláltam azt, amit a legszívesebben csinálok. Úgy szoktam mondani, hogy az egyik hobbimmal foglalkozom, csak fizetnek is érte. 🙂 Viccet félretéve még egyik terület sem tetszett úgy mint ez, és külön öröm, hogy oktathatok is, hiszen olyan jó látni a tudásmegosztás eredményét, akár ügyfélről legyen szó, akár menroláltakról.. 

Miért az online? Mi vonzott benne?

Szerintem ez a terület annyira sokrétű és változatos, hogy egyszerűen nem lehet benne ellaposodni.

Nagyon imádom azt is, hogy a munkánk eredménye látszik az adatokban, az ügyfelek elégedettségében, illetve hogy gyakorlatilag ott tartunk, hogy napi szinten tanulunk új dolgot. Régebben a “motorháztető alatti működés érdekelt” a legjobban, most sokkal inkább a stratégiai gondolkodás és a ROI optimalizálás. 

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

Hát a Profession.hu elég komplex ügyfél, ami azt illeti. Ráadásul mivel nem egy webshopról van szó, másként kell gondolkodni, mint amit a leginkább megszoktam. Ugyanakkor nagyon élvezem a velük való együttműködést és rengeteget tanulok a közös munka által.

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekelnek az online hirdetések / xy terület vagy maga a konferencia?

Úgy érzem valóban csak szívvel-lélekkel lehet ezt igazán jól csinálni, ha erőltetésnek érzi valaki akkor inkább specializálódjon másik területre, illetve azt tudnám még tanácsolni, hogy az elméleti anyagok böngészése ugyan nagyon fontos, de mindenképpen a gyakorlatból lehet megtanulni ezt a szakmát, mert úgyis olyan helyzetek jönnek majd szembe, amire álmodban sem gondoltál.


Érdekel az esemény? A konferenciára (2021. október 28-29.) még kaphatóak jegyek korlátozott számban: https://digitalcubeconf.com/