Interjú Varju Jánossal, a DCC 2021 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol analitikával?

2012-ben már 8 éve dolgoztam call centerben, végigjárva a szamárlétrát az ügyintézőtől a műszakvezetőn át a supervisorig, amikor rájöttem, hogy mással szeretnék foglalkozni. 

Az egész egy hobbi projektként indult, egy jó barátommal teljesen zöldfülűként elindítottunk egy webshopot – ami természetesen nem váltotta meg a világot -, de ennek következtében teljesen beszippantott a digitális világ. A következő pozíciómban már digital banking területen helyezkedtem el, itt rengeteg tapasztalatot szereztem az online sales, az üzletfejlesztés, a digitális platformok területén.

2016-ban váltottam az OTP-re – apró érdekesség, hogy ez a harmadik zöld színű bank, ahol dolgozom a CIB (akkor még zöld volt) és a Sberbank után – ahol kezdetben digitális értékesítéshez kapcsolódó üzletfejlesztési területen tevékenykedtem. Itt kapott egyre nagyobb hangsúlyt az analitika, majd 2019-től kezdődően kizárólag analitikával és kapcsolódó területekkel foglalkozunk. 

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az ezzel kapcsolatban?

Két meghatározó élményt említenék: az egyik az, hogy az online világ nem különbözik az offline-tól: az alapelvek ugyanazok, a befektetett munka idővel mindig megtérül, és eredményt hoz. A másik pedig az, hogy nem szabad félni az újtól, a változástól. Az online mindig változik, ma már például semmit sem ér az a tudás, amivel 5-6 éve rendelkeztem, viszont minden tanulható. Ha az ember a megfelelő – szó jó értelmében vett – alázattal rendelkezik, és hajlandó tanulni, akkor azon kívül, hogy hasznos tudást halmoz fel, a változásokhoz is könnyen tud alkalmazkodni.

Pontosan milyen területeivel foglalkozol az online-nak?

Az OTP-n belül létrehoztunk egy külön szervezeti egységet, a Digitális Analitikai Kompetencia Központot. Hozzánk tartozik a “klasszikus” webanalitika (Google Analyticshez, Google Tag Managerhez kapcsolódó mérések, elemzések), viselkedéselemzés (hőtérképes elemzések, képernyőfelvételek) és a konverzió-optimalizálás (CRO). Szintén a csapat kompetenciája a digitális értékesítéshez kapcsolódó BI és big data alapú elemzések készítése, illetve van egy rendkívül izgalmas projektünk, a perszonalizáció (recomm engine), ahol a különböző viselkedésminták alapján szabályalapú vagy machine learning modellekkel adunk ajánlatot az ügyfeleknek. Természetesen ez nem “one man show”, egy rendkívül felkészült csapattal van szerencsém dolgozni a mindennapok során ezeken a témákon. Az én szerepem vezetőként, hogy a kollégáim számára a lehetőségekhez képest ideális körülményeket teremtsek és elhárítsam az akadályokat annak érdekében, hogy ők a saját feladataikra tudjanak fókuszálni. 

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

Nem igazán tudok ilyet mondani. Úgy vélem, elég sok energiát fektetünk a megfelelő kommunikációba, így az évek során kialakult egy elég hatékony együttműködés a kapcsolódó területekkel. Szerencsére nem nagyon találkozunk prekoncepciókkal – mi sem szeretünk látatlanban véleményt nyilvánítani -, igyekszünk mindig kölcsönös megértésen alapuló helyzeteket kialakítani.

Mi volt a legnagyobb kudarc a munkád során?

Amikor az első Google Optimize tesztet futtattuk, akkor azt gondoltuk, hogy azonnal megváltjuk a világot, mert hát az általunk felállított hipotézis és a rá épülő multivariate teszt biztosan sikeres lesz… Mondanom sem kell, hogy a teszt sikertelenül zárult, nem lett győztes variáció. Nem is a teszt sikertelensége miatt volt ez érdekes, hanem azért, mert saját magunkban kellett újra építeni azt, hogy miként álljunk hozzá a konverzió-optimalizáláshoz és hogy mit is várhatunk el egy-egy A/B teszttől. Azóta már sokkal óvatosabban vágunk bele egy-egy újabb tesztbe, és tudjuk, hogy az esetek többségében nem fogjuk eltalálni, hogy mivel tudjuk javítani a hatékonyságot, ha azonban beletrafálunk, akkor annál nagyobb az öröm. 🙂

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

Egy rendkívül izgalmas témáról lesz szerencsém előadni, mégpedig arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a GA4 bevezetésénél ügyfél oldalon, és miként fognak ezzel együtt változni az adatelemzési lehetőségek. Igyekszem mindkét témakört gyakorlati példákon keresztül bemutatni, és ígérem, nem csak multikra vonatkozóan, hanem akár KKV-k számára is alkalmazható javaslatokat hozni. 🙂  

Ha már konferencia: melyik volt a legjobb konferenciaélményed eddig? Mitől volt ez a legjobb?

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Mindenki azt a választ adja, hogy amivel most foglalkozik, az az álommunka, ami helyes is. 🙂 Véleményem szerint akkor tudja mindenki magas szinten, elhivatottan végezni a munkáját, ha szereti, amit csinál. 

Mindemellett van egy alternatíva, ami egy eléggé friss élményhez kapcsolódik, ugyanis nemrég összekötöttük az életünket egy kutyussal. Lenyűgöz az, hogy a kutyák milyen ösztönösen viselkednek. Nem merengenek a múlton, nem stresszelnek a jövőn, egyszerűen csak átélik a pillanatot, mindemellett következetes szabályok alkalmazásával mindig kiszámíthatóan viselkednek, nincsenek érzelmi kilengéseik. Úgy vélem, rengeteget tanulhatunk mi, emberek a kutyáktól… 

Szóval ha nem analitikával foglalkoznék, akkor azt hiszem, szívesen lennék kutyatréner. 🙂 

Miért az online? Mi vonzott benne?

Mert az online jelenti a jövőt. Ez igaz volt 10 éve, és igaz ma is. Izgalmas feladatok, folyamatos újítások, olyan közeg, amiben mindig lehet újat tanulni és fejlődni. Ez az a terület, amiben jól érzem magam. 

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

Az OTP-nél digitális területen dolgozni önmagában hatalmas kihívást jelent. 🙂 Magasak az ügyfelek elvárásai a bankkal szemben, és magasak a saját elvárásaink is saját magunkkal szemben. Számos olyan projektet szállítottunk le az évek során (pl. Recomm engine, Hotjar bevezetése, Microsoft Power BI bevezetése, stb), amire büszkék vagyunk. Azt fontos tudni, hogy egy ekkora banknál rendkívül összetettek a rendszerek és a folyamatok, ezeken felül pedig számos olyan követelménynek kell megfelelnünk, ami a pénzügyi szektoron kívül nem vagy kevésbé okoz nehézséget (pl. Fokozott IT biztonság, Hpt. követelmények, MNB előírások). 

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekel az analitika vagy maga a konferencia?

Aki érdeklődik az analitika iránt, azt mindenképpen bátorítom, hogy kezdjen el vele foglalkozni. Számos vállalkozásnál még nincs külön analitikai kompetencia, éppen ezért úgy vélem, hogy a közeljövőben a szakma ugrásszerű fejlődés előtt áll, amiben sokkal jobb részt venni, mint kimaradni belőle. 🙂 A Digital Cube-ra pedig gyertek el, megéri, hiszen ilyen részletes és magas színvonalú szakmai előadásokat csak a DCC-n láthattok! 🙂


Érdekel az esemény? A konferenciára (2021. október 28-29.) még kaphatóak jegyek korlátozott számban: https://digitalcubeconf.com/