Interjú Verdes Tamással, a DCC 2021 előadójával

Hogy kerültél erre a területre? Mióta foglalkozol SEO-val és online marketinggel?

Fogyatékos és pszichiátriai diagnózist kapott emberek jogaival foglalkoztam közel 20 évig, de azt láttam, hogy a 21. században itthon még mindig a Kádár-rendszer szociálpolitikáját reszelgetjük, és ez rengeteg frusztrációt okozott bennem. Ráadásul egyre jobban érdekelt, hogy megállom-e a helyem a piacon olyan témákban, amivel még sosem foglalkoztam. Ez a két motívum elég volt ahhoz, hogy amikor 2016-ban gyesre mentem, beletanuljak a weboldalkészítésbe. Ennek az lett a vége, hogy 9 év után felmondtam a TASZ-nál (Társaság a Szabadságjogokért), és bár az egyesületi tagságomat megtartottam, belevágtam a saját vállalkozásomba. 

Az első 2-3 évben csak honlapkészítésből éltem. A honlapon nem volt forgalom, de napi 10-20 hideghívással egészen jól el lehetett tartani a családot. A hideghívás szerintem az egyik legstabilabb marketing-csatorna, de tény, hogy lelkileg megterhelő tud lenni. Akkor kezdett el érdekelni a keresőoptimalizálás. Egy nap felhívtam egy barátomat, aki Londonban a Daily Mail oldalát programozta, és megkérdeztem, hogy a keresőoptimalizálás tényleg egy létező dolog-e, és lehet-e vele valamit kezdeni. Azt mondta, fogalma sincs, de náluk egy komplett emelet dolgozik ezen, és nagy varázslónak tartják a részlegvezető pasast. Másnap befizettem az első SEO tanfolyamra. 

Mi volt a legmeghatározóbb élményed ezzel kapcsolatban?

A SEO kapcsán hihetetlen aha-élmény az volt, amikor leesett, hogy ez nem programozói tevékenység, hanem ízig-vérig bölcsészet: szövegírás, szövegtervezés. Tudtam, hogy ez jól fog menni. A gyógypedagógia mellett filozófia szakos bölcsészként végeztem korábban, saját könyvem is jelent meg, szerkesztettem tanulmánykötetet. Jogvédőként pedig az egyik legfontosabb dolgom az volt, hogy a tartalmunk bekerüjön a sajtóba. Tehát a szövegekkel való munka otthonos terep volt. Elkezdtem írni a bejegyzéseket a saját honlapomra, és emlékszem, hogy nem hittem a szememnek, amikor “honlapkészítés” kulcsszóra felértem a TOP10-be. Szimpla adathibának gondoltam, és két hétbe telt, mire elfogadtam, hogy ott vagyok. 

Aztán a honlapkészítést szépen lassan felváltotta a keresőoptimalizálás mint szolgáltatás, és így indult el a Zetra, amiben ma már hárman dolgozunk. De a kezdeti kétyelekre elevenen emlékszem, és ez ma is rengeteget segít, amikor azt várjuk, hogy ügyfeleink honlapjai megérkezzenek az első oldalra, és hogy támogatni tudjuk őket, ha a SEO-val kapcsolatban kételyeik támadnak.

Pontosan milyen területeivel foglalkozol a munkád során?

Ma már csak SEO-val foglalkozunk. Komplett projektmenedzsmentet vállalunk cégek és nonprofit szervezetek számára magyar, angol és német nyelven. 

Mi a legnagyobb félreértés, amivel mindig meg kell küzdeni a munkád során?

Az egyik, hogy sokan úgy vágnak neki, hogy ha

“leszerződtem egy SEO ügynökséggel, akkor le van adva a munka, és nekem nem lesz vele dolgom.”

Hiába mondjuk el előre, hogy ez egy edző-versenyző együttműködés, és legalább az első hónapokban a vezetőség rálátására is szükség van, nem mindig megy át. Gyakran látom a csalódottságot, amit az okoz, hogy kifizettek nekünk egy zsák pénzt, de ahelyett, hogy ki lenne adva a munka, itt egy újabb feladat, amin gondolkodni kell, amivel tervezni kell, és az eredményeket is át kell beszélni. 

A másik, hogy sokan még abban vannak, hogy a keresőoptimalizálás egy informatikai tevékenység. És amikor kiderül, hogy a technikai SEO csak a kisebb része az egésznek, és ennél fontosabb, hogy milyen a tartalom a weboldalon, milyen emberi értékeket tudunk hozzá társítani, és hogyan tudunk erről közérthetően beszélni, az nehéz tud lenni.

“De a SEO egyik legnagyobb hozzáadott értéke, hogy hihetetlen edukációs lehetőségek rejlenek benne.”

A jó projektek velejárója, hogy az ügyfeleink a saját cégüket, piacukat is más szemmel látják, és új dolgokat találnak ki. Ezen túl főleg azoknak az ügyfeleinknek a számára, akik korábban nem dolgoztak professzionális szinten az online marketingjükön, egy új világ nyílik meg. Ezt a világot lehet szeretni vagy nem szeretni, de amikor valaki hátulról néz bele a monitorba, néha hetekig nem tér magához.

Mi volt a legnagyobb kudarc a munkád során?

Az egyik ügyfelünknek elrontottam a Google My Business profilját, ez egy szimpla szakmai hiba volt, amit elkerülhettem volna. Felhívtam, elmondtam, hogy hibáztam, mindent megteszünk, hogy helyrehozzuk, és hogy ebben a hónapban 0 Forint lesz a számlán. De ez talán nem kudarc, inkább hiba. Kudarc az volt, amikor türelmetlen voltam egy ügyféllel, és nyomós ok nélkül felmondtam egy együttműködést. Ma már nyugodtabban kezelem a feszült helyzeteket is, és azt gondolom, kellett némi tapasztalat és egy adag balfogás, hogy beletanuljak ezekbe a dolgokba. Nagyon hálás vagyok, hogy ez a konkrét ügyfél ma már újra velünk dolgozik.

Miről fogsz előadni a Digital Cube konferencián?

A SEO projektek menedzseléséről, az ennek során felmerülő buktatókról és azokról a megoldásokról, amiket házon belül tesztelünk.

“A SEO alapjaival tisztában lenni nem jelenti azt, hogy meg is tudunk valósítani egy projektet. Minden keresőoptimalizálási munka egy konkrét cég szervezeti kultúrájába ágyazódik, és a belső erőforrások, tudásbeli erősségek és gyengeségek, emberi viszonyok hatással vannak a projektre.”

Mi minden esetben külső szereplőként kapcsolódunk be egy cég életébe. Ezzel kapcsolatban rengeteget tanultunk és tanulunk, ezekről a dolgokról szeretnék veletek gondolkodni a konferencián, mert azt tapasztaltuk, hogy a projektek sikerességére és költséghatékonyságára a menedzsment komoly hatással van.

Ha most épp nem ezen a területen dolgoznál, akkor mivel foglalkoznál? Mi az álommunkád?

Valamilyen társadalmi vagy nonprofit projektet építenék, ötvözve az online téren szerzett tudásommal. És szerintem még fogok is ilyet csinálni, a munkatársaimat is érdeklik ezek a dolgok. A közelmúltban több ilyen projektem is zátonyra futott, és ezekből rengeteget tanultam. Láttam, hogy azért, mert két területen is otthon vagyok, még nem feltétlenül lesz könnyű házasítani őket. Tehát a Zetra mellett több nem-üzleti, nonprofit és/vagy segítő témájú téma van talonban, és 2022-ben ezek közül legalább egyet el is szeretnék majd indítani.

Miért az online? Mi vonzott benne?

Őszintén szólva semmi nem vonzott benne, inkább csak behúzott. Mert mindig behúznak dolgok. Behúzott a fogyatékos emberek ügye, behúztak a vastag regények, behúzott a zongoratanulás, a csillagászat, a jóga, a futás, a honlapkészítés, és aztán behúzott a SEO is.

“Amiben a SEO nagyon más, mint a többi, hogy az összes érdeklődési köröm hozzátesz valamit a SEO-hoz, míg fordítva ez nem igaz.”

Ez a sokfelé csapongó kíváncsiság több ügyfelünknek hozott kattintásokban és konverziókban mérhető eredményt, mert hozza az out-of-the-box ötleteket. Például ahelyett, hogy milliókat költenek linképítésre, dolgozzunk fel egy társadalmilag érzékeny témát, és mellesleg szerezzünk vele linkeket. Vagy célozzunk a potenciális érdeklődőkre a saját témánkon kívül, és nézzük meg, hogy csak forgalmat tudunk-e csinálni vagy konverzió is lesz belőle – és sokszor lesz.

Mi volt az eddigi legnagyobb falat?

Minden projekt másképpen nagy falat. Technikai szempontból egy hazai projekt, ami a Trustpilot kihívója lehet néhány év múlva. Menedzsment szempontjából nincs nehezebb falat, mint egy szétszórt és feledékeny cégvezető, aki one-man-show-ként építi az évi 100 milliós árbevételt meghaladó cégét. De nagy falat lett a kis öltöny-webáruházból, aminek a forgalma havi 6 ezerről 100 ezerre emelkedett két év alatt. Nagy falat a német online fizetési szolgáltató, aki Németországban a PayPal mellé érkezett olyan kulcsszavakra, mint az online fizetési szolgáltatás. Most a szívemhez legközelebb álló nagy falat egy nemzetközi emberi jogi projekt, ahol az a cél, hogy Amerikából hozzunk be minél több olvasót és támogatót. Mivel rendkívül erős domain-ról van szó, a Politico-val és a New York Times-szal versenyezünk sok fontos témában, és van, amikor mi vagyunk a jobbak. 

Zárásként van esetleg bármi tanácsod azok számára, akiket érdekel a SEO vagy maga a konferencia?

Ha valaki SEO-val akar foglalkozni, és ezért jön a konferenciára, bíztatnám, hogy vágjon bele. Úgy érzem, hogy ez egy fejlődő piac, ahol egyre nagyobb a kereslet, és az igényes szolgáltatóknak bőven lesz helyük és bevételük. 


Érdekel az esemény? A konferenciára (2021. október 28-29.) még kaphatóak jegyek korlátozott számban: https://digitalcubeconf.com/