Milyen lesz a Digital Cube Conf 2021-ben? Tőled is függ!

Amikor véget ért a 2020-as Digital Cube Conf tavaly októberben, akkor már sejthető volt:

2021. tavaszán ebből aligha lesz fizikai konferencia. Vagy online irányba kell elmenni, vagy tolni kell az időponton.

Ahogy azt már korábban is írtuk, mi nem vagyunk hívei az online eseményeknek. Egész egyszerűen nem tudják azt az élményt hozni, mint egy fizikai esemény.

 • Vannak online eseményeken is jó előadások? Igen.
 • El lehet jutni egy szélesebb közeghez? Igen.
 • Jó annyira, mint egy fizikai esemény? Nem.

Hiányzik belőle a fizikai kapcsolat, a találkozás a barátokkal, a hangulat, a ráhangolódás, az utazás, a normális étkezés meg a kikapcsolódás élménye. A fizikai eseményeknek valljuk be, megvan a maga varázsa.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy a 2021-es eseményt mindenképp fizikai keretek között szeretnénk ismét megtartani. A céldátum is megvan már: 2021. október 28-29. Reméljük, hogy addigra újra (és ismét) biztonságos keretek között lehet majd élőszereplős konferenciát tartani.

De ebben a cikkben nem csak az időpontot akartuk leleplezni, hanem egy kicsit a kulisszák mögé engedni mindenkit. Olyan témákat is feldolgozni, amikről méltatlanul kevés szó esik a hazai események előtt.

Legyen nagyobb egyensúly az előadók között!

Nemzetközi téren trend, hogy a klasszikus “all male panel”-eket, meg a “white men only” eventeket igyekeznek az iparágaknak megfelelő arányokkal megtölteni. Vagyis ha az iparág 40%-át hölgyek adják, akkor reálisan ugyanilyen arányban képviseljék magukat az előadók között is. Ha az iparág 10-15%-át ázsiai, afro-amerikai vagy épp latino közösség adja, akkor ők is ilyen arányban kapjanak lehetőséget a szerepelésre. 

Valami hasonlóval mi is próbálkoztunk, igaz az elején még csak kimondatlanul. A szokásos “invitation only” konferencia előadók helyett már eredetileg is azzal indítottunk, hogy teljesen demokratikusra vettük a figurát.

Ki adhat elő? Aki lead egy jelentkezést és a szakmai zsűri kiválasztja. Nincs bérelt helye senkinek. Még a szervezőknek sem. Ők is le kell, hogy adjanak egy jelentkezést. És ha az nem elég jó, akkor nem fognak színpadra kerülni.

Hogy néztek ki a számok az első két évben?

DCC 2019

 • 45 jelentkezés
 • 45-ből 8 női (18%) és 37 férfi jelentkező
 • Ebből 9 előadót választottunk ki
 • Ez 20%-os kiválasztási arányt jelent, azaz 5-szörös túljelentkezést
 • 9-ből végül 3 női (33%) és 6 férfi (66%) előadót választottunk ki

DCC 2020

 • 39 jelentkezés
 • 39-ből 5 női jelentkező volt (13%)
 • 9 előadót választottunk ki
 • Ez 23%-os kiválasztási arányt jelent
 • 9-ből 1 női előadó (11%)

Vagyis látható, hogy a jelentkezéseket tekintve az elmúlt két évben az előadói jelentkezések 15-20%-a volt nő, 80-85%-a férfi. Ehhez viszonyítva egyszer 13%-a, másik esetben 33%-a szerepelt női előadó a színpadon.

Tehát a jelentkezés arányában kb egyenlő arányban kerültek férfi és női előadók a színpadra. De kívülről még ígyis tűnhet úgy, hogy ez sem elég.

A dolog kétélű ebben az esetben. Mi szándékosan egy demokratikus rendszert raktunk össze. Bárki jelentkezhet, akinek van egy jó témája. De választani csak azok közül lehet, akik jelentkeznek. Az pedig tény, hogy az első két évben nagyon kevés női előadó jelentkezett a Digital Cube Confra (~15%). Az viszont biztos, hogy közben 15%-nál jóval magasabb a női szakemberek aránya az online marketing világában. Legyen szó PPC-ről, analitikáról vagy épp SEO-ról.

Jön a kérdés:

 • Mi nem értük el megfelelően a potenciális női előadókat?
 • Vagy egyszerűen csak nem jelentkeznek olyan arányban, ahogy képviseltetik magukat a szakmában?

A választ egyelőre nem tudjuk, de igyekszünk tenni azért, hogy ez változzon.

Megnézve más eseményeket, egyébként ott sem jobb az arány.

 • Egy neves hazai marketing konferencián 24 előadóból 4 női előadót találtunk. Ez 17%-os arány.
 • Egy 100 előadó feletti konferencián 135 főből 45 fő a női előadó, ami 33%. Ez már kifejezetten magasnak mondható. De e fölötti arányt nem nagyon találni hazai marketinggel kapcsolatos szakmai eseményeken.

Mi a magunk részéről továbbra is azt tesszük, amit eddig: a jelentkezés lehetőségét demokratikus alapokon nyitva tartjuk mindenki számára, akinek van egy jó témája.

Fizetni vagy nem fizetni az előadóknak?

Már a tavalyi és tavalyelőtti évben is zászlóra tűztük, hogy azon kevés események egyikei vagyunk, akik fizetnek az előadóknak az előadásért. Nem ingyen kérjük, hogy jöjjenek. A konferenciák egy részére ugyanis azért jönnek el az emberek, hogy jó szakmai tartalmat kapjanak. A termék egy részben maga a szakmai előadás. A termékért pedig illik fizetni. A résztvevők fizetnek is a legtöbb helyen. De mi a helyzet a szervezőkkel?

A klasszikus hazai tradeoff, hogy pénzt az előadó ugyan nem kap, de cserébe reklámfelületet igen.

Ez viszont gyakran inkább sales előadásokban jelenik meg, mint valódi értékadásban. Mi ezt a problémát mindenképp ki akartuk küszöbölni.

A konferencia 2020-as költségvetésének 3 legnagyobb része így nézett ki:

 1. Helyszínbérlet az összes költség 52%-a
 2. Catering (kaja, innivaló) az összes költség 27%-a
 3. Előadói díjak az összes költség 18%-a

Ez pedig a költésszerkezet 97%-át el is vitte. Vagyis, amikor valaki jegyet vesz egy eseményre, akkor nagyrészt a helyszínt és a kaját fizeti ki. Nem is a szakmai dolgokat. Ez nem értékítélet, pusztán tény, hogy egy eseményt megszervezni pénzügyileg sokkal inkább rendezvényszervezési kérdés mintsem szakmai feladat.

Mi továbbra is kitartunk amellett, hogy megfelelő felkészülést és szakmai színvonalat akkor lehet elvárni, ha azért az előadó is kap cserébe valamit. Az “ingyenreklám” szerintünk nem jó ösztönző és nem jó irány. Hosszú távon semmiképpen. Az előadói díjak finanszírozása korántsem olcsó megoldás, de mégis egyike a helyes irányoknak.

Milyen témák lesznek 2021 és 2022 slágerei?

Ezt nehéz előre megtippelni, utólag sokkal könnyebb lenne azért. 

SEO téren óriási durranás egyelőre nem várható. Legalábbis ami a magyar piacot alapjaiban rázná meg. De a tartalomhoz és linkekhez kapcsolódó életszagú példák és esettanulmányokra mindig van igény. Ilyeneket szívesen várunk

Analitika téren a GA4 térhódítása izgalmas kaland 2021-ben és a Google Ads új phrase match megoldása is sok tapasztalatot tartogat magában őszre. Ezekről biztos érdemes beszélni, ezért ilyen témákkal bátran lehet jelentkezni.

Emellett egyre erősebb a LinkedIn is itthon, és bár a közösségi média önmagában nem a fő fókusza a konferenciának, egy tényleg erős, átfogó, de közben mélyen szakmai LinkedIn előadásra tényleg ki van éhezve a piac. Ugyanez igaz azon fizetett hirdetések világára, ami nem a Facebookhoz vagy a Google-höz köthető. Működnek ezek egyáltalán? Ha igen, akkor mikor és mennyire?

Kinek érdemes előadónak jelentkezni?

Ha olyan témát tudsz hozni, amit bármilyen szakmabeli előtt vállalni mersz, az a legjobb. Az esettanulmányok, kézzel fogható tanácsok mindig népszerűek. Az általános, teoretikus, elméleti előadások nem igazán ülnek ezen a konferencián. Az esettanulmány olyan megoldás, ami:

 • magas szakmai színvonalat mutat be,
 • olyan tudást tartalmaz, amit mások is reprodukálni tudnak.

Még ha nem is az egészet, de egy részét legalább. A korábbi években több olyan jelentkezést is kaptunk, ahol a téma és az előadás címe nagyon kecsegtető volt, de a tartalomból a megvalósításhoz szükséges konkrétum alig derült volna ki. A mindenkori legnépszerűbb Cube előadások mindig saját példákat, számokat és folyamatokat hoztak. A hallgatóság ezekből tud a legtöbbet hazavinni a visszajelzések alapján. Az viszont fontos, hogy az esettanulmány nem arról szól, hogy, nézd mi “megcsináltuk”. Hanem arról szóljon, hogy “így csináltuk meg, ezt tanultuk, ezeket a hibákat Te ne kövesd el és ezek a legjobb tanácsaink, hogy Te is meg tudd csinálni.”

Hol lehet jelentkezni?

Előadónak az alábbi linken lehet jelentkezni 2021. augusztus 25-ig.

https://forms.gle/i9rnhPHbSPdDwWk47

Javasoljuk, hogy a jelentkezést ne csapd össze. Csak abból tudunk választani, ami beérkezett. És csak azt tudjuk értékelni, ami szakmailag jó és kidolgozott.

Mikortól lehet jegyet venni?

A jegyértékesítést 2021. augusztus 2-án kezdjük a pre-agenda jegyekkel, ahol 40% kedvezményt tudunk biztosítani az első 20 vásárló számára. Az agenda meghirdetése utána pedig 40 darab early bird jegyet teszünk fel 2021. szeptember 8-tól. Utána már csak teljes árú jegyet lehet vásárolni.

Mikor lesz az esemény és hol?

Az esemény előadás napját 2021. október 28-án csütörtökön tartjuk Budapesten az Árpád hídnál található La Vida Dunaban. A workshopokat pedig október 29-én, pénteken Budapesten több helyszínen.

Mi történik ha nem lesz esemény? Visszakapom a jegy árát?

Úgy tervezzük, hogy kizárólag offline eseményt tartunk. Ha ezt valamilyen oknál fogva nem lehet megrendezni, akkor a jegyek árát visszatérítjük. A jegyek egyébként átruházhatóak a konferencia megkezdése előtti 48 óráig, azaz 2021. október 26. reggel 9 óráig.